Vulkà Etna DOC Rosso 2013

Beschikbaarheid: Op voorraad

Productcode: Vulkaros

Snel overzicht

Nerello Mascalesa en Nerello Cappuccio zijn de druiven die het goed doen op de vulkaan bodem binnen de DOC Etna. Mooie namen voor uitzonderlijke wijnen. De geur en kleur van de druiven doet denken aan de wijnen uit Barolo (Nebbiolo) en Bourgondië (Pinot Noir). Ze zijn bestand tegen een wat koeler klimaat. Wat een bijzondere wijn is dit, fruitig en kruidig, mineraliteit alles in een goede structuur met een lichte rode kleur. We kunnen er nog heel veel over vertellen maar we vinden eigenlijk dat iedere wijndrinker dit toch minimaal 1 keer moet proberen. Hij past vast nog in uw mandje…. Waarbij: Kazen, verschillende vleesschotels, pasta en pittig gekruide gerechten. BESCHRIJIVNG VAN WIJNJOURNALIST CUNO VAN 'T HOFF: Een prachtig dieppaarse kleur lacht de wijndrinker toe. En ook hier, zoals in veel wijnen van Cantine Nicosia, autochtoon Siciliaanse druiven. Smeuïge warme kersen, blauwe pruimen en iets van zwarte bessen dwarrelen de neus in. Aantrekkelijke kruidigheid van kaneel en een lichte zweem jeneverbes. Verfijnde en voor het moment optimale houtintegratie (zo’n negen maanden eikenhout). Lekker complex, voor nog meer plezier tijdens het drinken, maar zonder de broodnodige doordrinkbaarheid te verliezen. In de mond licht drogend door de tannines die langzaamaan het evolueren zijn. Dat vraagt om eten. Italiaans eten, dat spreekt voor zich. Cantine Nicosia, die wijngaarden op de hellingen van de Etna (650-750 m) heeft, laat hiermee zien dat ze van wanten weet op het snikhete Sicilië.

Details

Cantine Nicosia wordt geleid door Carmelo Nicosia, de 5de generatie die aan het roer staat. Ook de 6de generatie werkt in het bedrijf, de zonen van Carmelo, Francesco en Graziano. Nicosia is één van de leidende wijnbedrijven in het gebied rond de Etna. Het wijnhuis zelf ligt op de vulkanische grond. Het is een dynamisch en efficiënt bedrijf waarbij de laatste 10 jaar een enorme kwaliteitsslag is gemaakt. Veel investeringen binnen het wijnhuis en de wijngaarden hebben hiertoe bijgedragen. Maar het belangrijkste kapitaal van Nicosia is de bijzondere bodem waarover ze beschikken. Op oude lavagronden staan de wijnen die onder de DOC ETNA worden gemaakt. De wijngaarden liggen in een door de Unesco beschermd gebied. Hierdoor worden strenge eisen gesteld aan bodembescherming. De bodem is een mengsel van 90% vulkanisch gesteente met 10% organische grond. De vele mineralen als gevolg van de uitbarstingen geven de druiven een speciaal karakter. Vooral de rode druiven (Nerello Mascalese en Nerello Capuccio) zijn bijzonder door de lichte kleur van de wijnen met toch veel intensiteit en smaak. In niets vergelijkbaar met het andere beroemde Siciliaanse druivenras Nero d’Avola.

Nicosia maakt buiten de DOC Etna wijnen een reeks van andere wijnen van Siciliaanse druivenrassen. Nicosia werkt biologisch en zal hiervoor dit jaar gecertificeerd worden.

Nicosia is de referentie voor wijn van de Etna en ten zuiden van de Etna.

 

Extra informatie

Herkomstland Italië
Streek Nee
Jaar 2013
Kleur Rood
Inhoud 0.75 ltr
Druivenras Nee
Houtrijping Ja
Flesrijping Nee
Afsluiting Kurk
Alcoholpercentage Nee