Nicosia Bio Vegan Grillo

Beschikbaarheid: Op voorraad

Productcode: NICBIOGRIL

Snel overzicht

Grillo werd in Sicilië voornamelijk gebruikt als basiswijn voor de Marsala. Al een aantal jaren zijn diverse producenten bezig om er ‘gewoon’ wijn van te maken. En als je die wijn dan ook nog eens biologisch en veganistisch kan maken waarbij alle kenmerken van de druif tot zijn recht komen ben je geslaagd. Heerlijke frisse aroma’s van citrusfruit en jonge kruiden. Een sappige blijvende smaak waarna je verlangd naar de volgende slok. Waarbij: Vegetarische gerechten, groenten, salades en vis. BESCHRIJVING VAN WIJNJOURNALIST CUNO VAN 'T HOFF Stuivende van limoenschil, groene appeltjes, iets bloemenhoning en stevige dosis floraliteit. Aantrekkelijk en uitdagend, dat vinden we van dit glas. Subtiele mineralen die te tong prikkelen en frisse zuren die het een knapperig glas wijn maken. Bij iedere slok weer, ontstaat er een hevige mate van dorst naar meer. Veganistisch gemaakt. Kan dat? Ja hoor, geen eiwitten zijn gebruikt voor het klaren van de wijn, het helder maken. Maar ook geen andere denkbare dierlijke producten zijn in de buurt van dit heerlijke glas Grillo gekomen. En dan dat flesje. Wat ziet dat er vrolijk uit. Modern, maar ook stralend op tafel. Hij valt in de smaak. Letterlijk, maar ook figuurlijk. Cantine Nicosia bewijst dat de Grillo druif meer is, dan een mengdruif in een wijn om andere druiven op te peppen.

Details

Cantine Nicosia wordt geleid door Carmelo Nicosia, de 5de generatie die aan het roer staat. Ook de 6de generatie werkt in het bedrijf, de zonen van Carmelo, Francesco en Graziano. Nicosia is één van de leidende wijnbedrijven in het gebied rond de Etna. Het wijnhuis zelf ligt op de vulkanische grond. Het is een dynamisch en efficiënt bedrijf waarbij de laatste 10 jaar een enorme kwaliteitsslag is gemaakt. Veel investeringen binnen het wijnhuis en de wijngaarden hebben hiertoe bijgedragen. Maar het belangrijkste kapitaal van Nicosia is de bijzondere bodem waarover ze beschikken. Op oude lavagronden staan de wijnen die onder de DOC ETNA worden gemaakt. De wijngaarden liggen in een door de Unesco beschermd gebied. Hierdoor worden strenge eisen gesteld aan bodembescherming. De bodem is een mengsel van 90% vulkanisch gesteente met 10% organische grond. De vele mineralen als gevolg van de uitbarstingen geven de druiven een speciaal karakter. Vooral de rode druiven (Nerello Mascalese en Nerello Capuccio) zijn bijzonder door de lichte kleur van de wijnen met toch veel intensiteit en smaak. In niets vergelijkbaar met het andere beroemde Siciliaanse druivenras Nero d’Avola. Nicosia maakt buiten de DOC Etna wijnen een reeks van andere wijnen van Siciliaanse druivenrassen. Nicosia werkt biologisch en zal hiervoor dit jaar gecertificeerd worden. Nicosia is de referentie voor wijn van de Etna en ten zuiden van de Etna.

Extra informatie

Herkomstland Italië
Streek Nee
Jaar 2014
Kleur Wit
Inhoud Nee
Druivenras Nee
Houtrijping Nee
Flesrijping Nee
Afsluiting Kurk
Alcoholpercentage Nee